2019-10-16

Szynkowar - własne wędliny!

Czym jest i jak działa szynkowar?

Coraz więcej osób zajmuje się gotowaniem własnych wędlin, pieczeniem chleba, czy nawet robieniem masła. Wierzysz, że to co naprawdę naturalne jest zdrowe. Kontrolując proces produkcji wędlin, czy kiełbas, samodzielnie dopieszczając każdy szczegół, masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystko to co najlepsze. W realizacji tego celu pomoże ci profesjonalny sprzęt, a w przypadku własnych wyrobów mięsnych, chodzi o szynkowar. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj jego wszystkie zalety.

Szynkowar, czyli… ?

Bardzo proste w obsłudze urządzenie, które pozwala na w pełni profesjonalne przygotowywanie wędlin w warunkach domowych. Warto również wiedzieć, że jego cena nie jest wygórowana.

Konkretniej rzecz ujmując, szynkowar służy do parzenia mięs. Najczęściej przybiera owalny kształt, a wykonuje się go z tworzywa sztucznego lub z metalu. Możesz kupić taki w odpowiednim dla ciebie rozmiarze. Wyróżnia się szynkowary całkiem małe oraz większe, w zależności od tego, jak duże kawałki mięsa się w nich przygotowuje. Większość modeli, które znajdziesz w sklepach przystosowanych jest do gotowania 1 kilograma mięsa za jednym zamachem.

W szynkowarze umieszczasz zamarynowane mięso, a następnie dociskasz je do spodu przy pomocy specjalnej spirali. Sprzęt wkłada się do garnka z wodą, a ten natomiast podgrzewa na kuchence.

 
Co przygotujesz w szynkowarze?

Masz naprawdę wiele możliwości. Rozpoczynając od kiełbas, golonek, kończąc na szynkach i roladach. Tylko od ciebie zależy, jakiego rodzaju mięsa użyjesz.

Najważniejszą zaletą samodzielnego przygotowywania mięs jest fakt, że tworzysz oraz kontrolujesz cały proces. Przyprawiasz i marynujesz tak jak chcesz. Poza tym masz pewność, że w twojej szynce nie ma substancji konserwujących ani sztucznych barwników, które bardzo często dodawane są do gotowych wyrobów wystawionych do sprzedaży w sklepach spożywczych. 

Nie obawiaj się tego, że przepis dotyczący przygotowania szynki będzie zbyt trudny. Okazuje się, że jest wprost przeciwnie. Jedyne co musisz zrobić to przestać wierzyć stereotypom. W Internecie nie brakuje takich przepisów, które krok po kroku przeprowadzą cię przez cały proces przygotowania własnej, smacznej i zdrowej szynki.

 

Podsumowując, co możesz przygotować w szynkowarze?

  • Szynkę.
  • Mielonkę.
  • Golonkę.
  • Kiełbasę.
  • Roladę.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel